PLAN DIAGRAM 2

PAD studio win Planning Approval for New Contemporary House in the South Downs National Park

PAD studio has recently secured permission at appeal for a new contemporary house situated in Selborne Village. The site falls within the Selborne Conservation Area settlement boundary and the South Downs National Park. The local Planning Authority was East Hants. The site, which has now been changed from designated agricultural land, also neighbours two Grade II listed cottages.

The considered architectural proposal was positively recognised by The Planning Inspectorate, who stated:

‘…the proposed dwelling would make a well-designed contemporary contribution to the built forms in the immediate surroundings, acknowledging that the street frontage generally consists of more traditional architectural styles.’

‘… the appeal proposal would conserve the natural beauty of this part of the SDNP; further, it would at least preserve the essential features and thus the character and appearance of this part of the Conservation Area; it would in some respects ultimately enhance its character and appearance.’

‘…the proposal would conserve the scenic beauty of the SDNP.’

The building is carefully tailored to site conditions, maintaining clear views across the site. Volumes step down, reflecting the landscape contours and respecting the massing and privacy of adjacent listed buildings. Its loose knit form reflects ‘buildings clustered in the landscape’ and the local agricultural vernacular. The building’s material composition and detailing also draws inspiration from the local context; dark stained timber walls and roof sit on a grey brick base. The two story element anchors the build to its site drawing in light and extending views over the South Downs landscape.

The layout is arranged around a central inside/outside room from which spaces, views and light unfold. The house is a journey traveling through open communal spaces, secluded bedrooms, private intimate gardens and changing views of the landscape.

Adopting passive sustainability principles, the house will be constructed to the best possible environmental standards, tailored to the client’s lifestyle. The building has been positioned and orientated to maximise access to natural light, solar gain and views, in-turn reducing the energy needed to heat and light the home. Furthermore, construction materials will be sourced as locally as possible to reduce the building’s construction carbon footprint.

Parti diagram2
LANDSCAPE LAYOUT SKETCH2
1407 PP 010 A3 100 PROPOSED GROUND and FIRST FLOOR PLAN2
elevation 2
1407 PP 020 A3 20 PROPOSED BAY ELEVATIONS2
1407 RENDERED VIEW B2